SAMENVATTING
Vuurstenen wordt gastvrij ontvangen in het Museum van Maastricht en verkrijgt toegang tot haar Natuurhistorische schatten.
SCHATTEN
Het Natuurhistorisch Museum Maastricht beheert al ruim een eeuw collecties met meer dan een half miljoen stukken jarenlang verzameld in Zuid Limburg. Afgelopen Maandag, 28 Januari, was vuurstenen hartelijk welkom en mocht op zoek naar verkiezelde schatten in de kelder.
ONDERGRONDSE HULP VAN BOVEN
Als we het hebben over het krijt van Zuid-Limburg, dan denken we altijd aan de ex-koempels en broers Sjeuf en Werner Felder, die het graven nooit konden laten en zoveel aandacht besteden aan vuurstenen. In museumvitrines en kelderladen, liggen de stille getuigen van deze passie; waarbij het archief verhaalt met verslagen van hun veldbezoek. Met een beetje hulp van boven zullen wij van vuurstenen nog heel wat kunnen leren, en dan mogen we daarbij een en ander best nog eens herdenken. Daarom is vuurstenen blij met de locatie NATUURHISTORISCH MUSEUM MAASTRICHT.
DE STENEN
In een ladenblok in de kelder vinden we tientallen vuurstenen verzameld op verschillende locaties in Europa. Ze zien er allemaal anders uit, vragen onze aandacht en verdienen een verklaring. De rolstenen van het Franse strand met de complexe structuren zichtbaar aan de buitenkant, de vuursteenbollen uit het Duitse krijt en de vuurstenen uit Zuid-Limburg, waarvan een paar alvast zijn gefotografeerd voor het vuurstenen museum, zoals object ZEE-EGELNEST.
DE BEELDEN
In het archief rusten nog vele afbeeldingen van vuurstenen in het veld, foto’s, tekeningen en tekst, die gelukkig door oppassende medewerkers werden gered en nu worden gekoesterd, zorgzaam bewaard en ook nog eens elektronisch zijn vertaald, wachtend op verdere ontsluiting.
OUDE MEESTERS
Nostalgisch op de terugweg, vuursteensymposia herinnerend, denkend aan een ode, en hoe dan met overgeleverde stenen en beelden, beide oude meesters nog eens te kunnen plaatsen op een vuurstenenvoetstuk.